نقرس چیست

ساخت وبلاگ

نقرس :

 نقرس يکي از دردناکترين بيماريهای رماتیسمی است . نقرس در اثر رسوب کریستالهای سوزنی شکل اسید اوریک در بافت همبند ، يا در فضاي مفصلي بين استخوانها و يا هر دو ايجاد مي شود . اين رسوبها منجر به التهاب مفصلي ( آرتريت ) میشود که باعث تورم ، قرمزی ، گرمی  ، درد ، و سفتی در مفاصل می شود .واژه آرتریت به حدود ۱۰۰ بیماری  رماتيسمي اطلاق مي شود که مفاصل ، عضلات و استخوانها و همچنین سایر بافتهای بدن را درگیر می کند . نقرس تقریبا ۵ درصد از کل بيماران آرتريتي را دربرمي گيرد .

 

 اسيداوريک ماده ايست که از تجزيه مواد غذائي پروتئيني ( مثل گوشت قرمز ) بوجود مي آيد . بطور معمول ، اسید اوریک در خون حل شده و از طريق کليه ها و ادرار دفع مي شود . اگر به هر طريقي ميزان اسيد اوريک توليدي بدن افزايش يابد و يا دفع آن مختل شود ميزان اسيداوريک خون افزايش مي يابد . اسيد اوريک بالا در خون زمانيکه شخص از مواد خوراکي پروتئين مقدار زياد مصرف نمايد ، ( ترکيباتي مانند جگر ، حبوبات ، گوشت ، بعضي از ماهي ها و... ) ايجاد مي شود .

البته بالا بودن اسيد اوريک خون يا همان هيپراوريسمي در واقع یک بیماری به حساب نمی آید و خطرناک نیست . به هرحال اسيد اوريک زياد خون مي تواند باعث رسوب در مفاصل و در نتیجه نقرس گردد . رسوبات اسد اوریک که معمولا  Tophi ناميده مي شوند ممکن است بصورت يک توده در پوست اطراف مفاصل و در گوش ايجاد شوند .

ضمناً کريستال هاي اسيداوريک ممکن است در کليه نيز رسوب کرده و باعث ايجاد سنگ کليه گردد .

 در اکثريت افراد ، نقرس بطور ابتدايي مفاصل شست پاها را درگير ميکند ، گاهي در حين بيماري ، ٧۵ درصد از بيماران دچار التهاب مفصل شست پا مي شوند . ضمناً نقرس مي تواند قوزک ها ، پاشنه ها ، زانوها ، مچ دستها ، انگشتان ، آرنجها و ... را درگير نمايد .

بيماري در چهار مرحله گسترش مي يابد :

۱ -  مرحله بدون علامت : در اين مرحله شخص دچار اسيداوريک بالاست ، ليکن علائمی  دیده نمی شود . در این مرحله معمولا درمانی لازم نیست .

۲ - مرحله نقرس حاد یا آرتریت حاد نقرسی : در این مرحله هیپراوریسمی باعث رسوب کریستالهای اسید اوریک درمفاصل مي شود که باعث درد شديد و تورم در مفاصل مي شود که گرمي و حرکات دردناک را نيز در بر دارد .

 حملات حاد معمولاً در هنگام شب ايجاد می شود و در اثر وقایع ناگوار و استرس زا ، مصرف الکل و داروها ، و یا بیماری های دیگر تشدید می شود . حملات اوليه در طي سه تا ١٠ روز اوليه معمولاً برطرف مي شوند و حمله بعدي ممکن است ماه ها حتی سالهاي بعد عارض نشود .

۳ - نقرس : در واقع دورهاي بين حملات حاد می باشد  . در این مرحله فرد بیمار علائمی ندارد و حرکات مفاصل نیز طبیعی است .

۴ -  نقرس مزمن : در واقع ناتوان کننده ترين مرحله بيماريست و در طي يک مدت زمان طولاني گاهي ١٠ سال ايجاد می شود  . در اين مرحله ، آسيب دائمي در مفاصل درگير ايجاد می کند و گاهی حتی کلیه ها را نیز درگیر می کند .با درمان مناسب ،اکثريت بيماران به اين مرحله پيشرفته وارد نمي شوند .

علل ايجاد نقرس

عوامل خطر ايجاد نقرس عبارتند از :

  • ژنتيک که می تواند نقش مهمی در ایجاد بیماری داشته باشد چرا که بیش از ۱۸ درصد از بیماران سابقه خانوادگی دارند   
  • جنس و سن نيز از عوامل خطر براي ايجاد نقرس هستند . نقرس در مردان و در سنين بالا شايعتر است . 
  • بالا بودن وزن احتمال ابتلا به هيپراوريسمي و نقرس را افزايش ميدهد . 
  • مصرف بي رويه الکل 
  • مصرف بيش از حد مواد غذائي پروتئيني 
  • اختلالات آنزيمي که منجر به اختلال در تجزيه مواد پروتئيني مي شود . 
  • تماس بيش از حد با سرب 
  • بعضي از بيماريها و استفاده از بعضي از داروها ممکن است احتمال ابتلا به نقرس را افزايش دهد .

نقرس تقريباً در ٨۴٠ نفر در ١٠٠٠٠٠ نفر ممکن است عارض شود . در کودکان و جوانان ناشایع است . مردان بزرگسال بین ۴۰ تا ۵۰ سالگي احتمال ابتلاي به نقرس را بیش از زنان قبل از یائسگی نشان می دهند . افرادی که عضو اهدایی را دریافت نموده اند احتمال ابتلاي به نقرس را بيشتر دارند .

مراحل درمان :

زالو روی پا حداقل در ۳ نوبت با حفظ فاصله زمانی لازم يکی از درمانهای موثر و ضروری می باشد محل انداختن زالو روی محل درد است روی پا نزديک به انگشتان بهترين جا برای زالو انداختن است .

رعايت رژيم غذايی ۱۵ برای کاهش اسيد اوريک ضروری است .

مشاوره و راه اندازی مزارع پرورش زالو...
ما را در سایت مشاوره و راه اندازی مزارع پرورش زالو دنبال می کنید

برچسب : نقرس چیست,نقرس چیست ودرمان,نقرس طیور چیست, نویسنده : medicalleecho بازدید : 77 تاريخ : سه شنبه 23 آذر 1395 ساعت: 12:06